Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Valgfag på US10

VALGFAG

Der vil være hele dage i skemaet, hvor du udelukkende arbejder med dit valgfag. Nedenstående kan du læse om de valgfag, som du kan vælge på US10. Valgfagene oprettes naturligvis kun, hvis der er nok tilmeldte på holdet til, at det giver mening, hvilket varierer fra valgfag til valgfag.

 

Byggeværksted

Her arbejder vi med værkstedsfag i en så praksisfaglig kontekst som muligt. I byggeværksted skal eleverne lære om de centrale faser i byggeriet fra projektering til ibrugtagning og om de grundlæggende elementer af byggeriet som eksempelvis konstruktioner og materialer. Skolen har ikke selv et faglokale til dette fag, så vi er afhængige af at kunne låne lokaler på andre matrikler.

 

Sundhed og sociale forhold

Kan du lide at være fysisk aktiv og interesserer du dig for mental sundhed hos dig selv og andre? Så er valgfaget “Sundhed og sociale forhold” noget for dig. Her giver vi dig muligheden for at udfordre dig selv - både personligt og socialt gennem fysisk aktivitet. 

Går du med tanker om at arbejde med mennesker, hvad enten det er som fysioterapeut, social- og sundhedsassistent, som pædagog eller noget helt fjerde, så vil du på dette valgfag få mulighed for at arbejde med krop og hjerne. 

Hvad gør dig til den, du er? Forbliver vi den samme livet ud? Hvorfor du reagerer, som du gør? Hvis du gerne vil blive klogere på dig selv både fysisk og mentalt, så er valgfaget “Sundhed og sociale forhold” det rigtige for dig at vælge. Hvis du eksempelvis overvejer at gå på SOSU H, så vil det her kunne kvalificere dit uddannelsesvalg.

 

Medie- og lydproduktion

Drømmer du om et skoleår fyldt med musik, lyd og kreativitet, skal du vælge valgfaget Musik- og Lydproduktion.

Her vil lyden være omdrejningspunktet for alt, hvad vi laver, hvad enten det er den lyd, du hører i musik, den lyd du hører i film og podcast, eller den lyd du møder i din hverdag. Centralt står, at vi skal skabe, lytte, undersøge og mærke musikken. Vi skal både arbejde teoretisk og praktisk og på besøg hos forskellige uddannelser og virksomheder, der arbejder med musik og lyd.

Vi har vores eget hyggelige musiklokale og et lydstudie. Det er ikke et krav, at du kan synge, spille eller producere, men du skal have lyst og mod til at kaste dig ud i det og dele ud af dig selv til andre. Det kræver mod, vilje og vedholdenhed!

“Musik udtrykker det, der ikke kan siges, og hvad det er umuligt at være tavs om” (Victor Hugo)

Du får muligheden for at dygtiggøre dig inden for:

  • sammenspil/band

  • lydproduktion - lave lyd til fortællinger

  • Musikhistorie

  • At turde stå foran andre som den man er, og det man kan.

  • digtning og sangskrivning

 

Produktudvikling og formgivning

Kan du lide at være kreativ og arbejde med kreative processer?  Så skal du vælge vores kreative valgfag ”Produktudvikling og formgivning”.

Al innovation starter med et behov. På denne profil arbejder vi med skaberglæden og de kreative tanker i fokus. ”Produktudvikling og formgivning” er et frirum for fantasi og drømme, hvor du har mulighed for at arbejde med forskellige materialer i både to og tre dimensioner. 

Du vil blive præsenteret for forskellige kreative udtryksformer, teknikker, metoder og værktøjer til at frembringe dit helt eget udtryk.  

Der arbejdes med flere kreative processer som:

  • DIY projekter fx. strikning, hækling, papirblomster osv.

  • Upcycling af genbrugsmaterialer 

  • Smykkefremstilling

  • Kunst og formgivning

Du udvikler dine faglige og personlige kompetencer gennem kreative processer, og vi lader os inspirere på ture ud af huset til museer, udstillinger og kreative værksteder. Her får du muligheden for at udfolde dit kreative talent samtidig med, at du bliver forberedt og står stærkere til afgangsprøverne i 10. klasse.

 

Teknologiforståelse

I dette fag arbejder du med at forstå, hvad der ligger bag en hjemmeside. Du kommer også til at arbejde med at programmere 3D-print, LEGO-robotter og andre hands on-opgaver.

 

Madværksted

Går du med en drøm om at arbejde inden for serviceerhvervene, eller er du vild med madlavning og skabe gode oplevelser for andre? Så skal du vælge Madværksted.

På denne profil arbejder vi med kreativitet, håndværk og bæredygtighed. Det bliver en hverdag, der kommer til at veksle mellem undervisning i klassen og praktisk arbejde i vores køkken eller i naturen, hvor vi laver mad over bål. Du skal være typen, der tager initiativ og har lyst til at eksperimentere.

Det betyder, at du kommer til at arbejde med:

  • Ernæringslære

  • Hygiejne

  • Mad fra forskellige kulturer og de forskellige køkkener

  • Kostplanlægning

  • Fra jord til bord

Du kommer til at lave mad fra og med naturlige råvarer, smage til og stifte bekendtskab med køkkener fra forskellige kulturelle regioner, og så vil vi arbejde med de kompetencer, der skal til for at arbejde i et servicefag. Mad er en stor del af vores liv og her er læring, der kan bruges resten af livet på tværs af uddannelser, men særligt hvis du tænker på at gå på Hotel & Restaurantskolen efter 10. klasse, så er dette linjen for dig.

 

Naturfag

Har du nogensinde undret dig over, hvad der skaber verden omkring dig? Har du en nysgerrighed efter at forstå livet, naturen og menneskekroppen? Så er naturfag det perfekte valgfag for dig i 10. klasse! 

Dette valgfag giver dig mulighed for at blive klogere på alt fra mikroskopiske celler og DNA-koder til de fascinerende forvandlinger i naturen. Vi dykker ned i verdens mangfoldige økosystemer, opdager hemmelighederne bag evolutionen, og lærer om, hvordan din egen krop fungerer. 

Vi blander teori med praktiske aktiviteter, laver spændende eksperimenter og tager på ture ud af huset. Du vil udvikle din evne til at tænke kritisk, løse komplekse problemer og anvende naturvidenskabelige metoder i praksis. Men det stopper ikke der! Naturfag åbner også døre til en bred vifte af karrieremuligheder inden for blandt andet videnskab, teknologi, medicin og miljø. Vælg naturfag som dit valgfag i 10. klasse og tag det første skridt mod en spændende rejse ind i livets vidunderlige verden.

 

Samfundsfag

Vil du vide mere om verden omkring dig? Hvem har egentlig magten i Danmark – de rigeste, de klogeste, politikerne eller Kongen? Ved du, hvad Folketinget laver? Hvordan bør Danmark opføre sig internationalt? Hvordan har historien indflydelse på nutiden og dine handlemuligheder i fremtiden?  Hvordan danner du egne meninger og holdninger? Har du et ansvar eller nogen pligter i samfundet? Hvilke muligheder for medbestemmelse og indflydelse har du?  

Sæt debat, spændende dilemmaer og store emner på dit skoleskema! 

I samfundsfag får du både lov til at stille skarpt på små, lokale problemstillinger og diskutere de brede linjer i verdenssamfundet. En stor del af undervisningen handler om at danne holdninger til begivenheder eller situationer, der udspiller sig netop nu. Du kommer til at udforske de historier, som nyhedernes overskrifter dækker over og bliver klogere på begreber, teorier og metoder inden for de tre fagområder: Sociale og kulturelle forhold, økonomi og politik

I undervisningen antager vi nye perspektiver og anskuer problemstillinger fra flere vinkler. Du får mulighed for, at fordybe dig i store spørgsmål om klimaforandringer, krig og menneskerettigheder – men også emner, der ligger tættere på din hverdag som f.eks. dansk kultur, sociale medier og identitet.